Pașapoartele de aur, cea mai nouă victimă a războiului din Ucraina: decizia vine de la Bruxelles
Foarte multe țări de pe mapamond oferă pașapoarte de aur. Această formulare se referă la teritorii în care poți dobândi cetățenie fără să fi locuit acolo nici măcar o zi, doar prin plata unei taxe sau achiziția unei proprietăți. În contextul în care acele pașapoarte vin cu o serie de privilegii, mai ales pentru ruși, nu ar trebui să vină ca o surpriză efortul Parlamentului European de a le interzice, măcar în UE.
Într-o nouă inițiativă a Parlamentului European, autoritățile de la Bruxelles speră să stabilească un cadru legislativ prin care să interzică ”pașapoartele de aur” sau așa numitele ”vize de aur” pentru o serie de motive cât se poate de clare. Acestea sunt „controversate din punct de vedere etic, juridic și economic și prezintă mai multe riscuri grave de securitate”.
Ce se întâmplă cu pașapoartele de aur
Dacă li se va materializa dorința, eurodeputații speră să stabilească norme comune la nivelul Uniunii Europene cu referire la ”vizele de aur”. În acest fel, ei speră să reușească să combată spălarea banilor și corupția. În cel mai rău caz, își doresc ca aceste vize să se reflecte într-o taxă asupra ”vizelor de aur” care să fie colectată la nivelul Uniunii.
Îngrijorarea principală a oficialilor de la Bruxelles este mai ales o frustrare și ține de faptul că cetățenia UE este de vânzare și nu ar trebui. Astfel, Parlamentul European (PE) propune reguli comune pentru a combate problemele legate de „sistemele care acordă cetățenia/dreptul de ședere pe bază de investiții”.
Dezbaterea legată punctual de pașapoartele de aur și vizele de aur vine după ce luni, Comisia Europeană, Germania, Italia, Regatul Unit, Canada și Statele Unite ale Americii și-au asumat angajamentul de a limita accesul la ”pașapoarte de aur” pentru cetățenii ruși bogați care au legături cu guvernul de la Kremlin. Textul cu pricina a fost adoptat cu 595 de voturi pentru, 12 împotrivă și 74 de abțineri.